Ljubljana
MGML

Na dunajski razstavi o Ottu Wagnerju tudi gradivo iz Plečnikove zbirke

Razstava ob 100-letnici smrti avstrijskega arhitekta Otta Wagnerja

"Vi ste en Pygmalion, rekel mi je enpot očetovsko Otto Wagner," se je svojega profesorja, ki je takole komentiral Plečnikovo zavzetost pri snovanju, spominjal arhitekt Jože Plečnik. V sosednji Avstriji v letošnjem letu obeležujejo 100. obletnico smrti arhitekta Otta Wagnerja, na razstavi, ki jo pripravljajo v dunajskem mestnem muzeju, pa bo na ogled tudi gradivo iz naše Plečnikove zbirke.

Plečnik na Dunaju v Wagnerjevi šoli, okoli 1898
Plečnik na Dunaju v Wagnerjevi šoli, okoli 1898 © Dokumentacija MGML

Otto Wagner (1841–1918) je eden najpomembnejših arhitektov na prelomu dvajsetega stoletja. Njegovi gradbeni projekti – med njimi mestna železnica (Wiener Stadtbahn), Poštna hranilnica (Postsparkasse) in cerkev na Steinhofu – veljajo za mejnike na poti od arhitekturnega historicizma do modernizma. Poleg njegovega arhitekturnega ustvarjanja pa je pomemben tudi njegov doprinos k oblikovanju novih generacij arhitektov; med njegovimi študenti na dunajski Akademiji lepih umetnosti je bil v letih 1895 in 1898 tudi slovenski arhitekt Jože Plečnik, ki je študij končal kot najboljši v letniku.

Pregledna razstava s preprostim naslovom Otto Wagner, ki se v Mestnem muzeju Dunaj odpira 15. marca in bo na ogled do 7. oktobra 2018, predstavlja obsežen Wagnerjev opus v povezavi z njegovimi sodelavci, kolegi in nasprotniki, osvetljuje umetniško, kulturno in politično okolje njegovega ustvarjanja ter njegovo mednarodno prepoznavnost.

Za razstavo smo iz Plečnikove zbirke, ki jo hranimo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, posodili tudi nekaj zanimivega gradiva: Wagnerjeva pisma Plečniku ter dve fotografiji: Plečnikov portret iz Wagnerjevega ateljeja iz leta 1898 ter portret Wagnerjevih študentov, med njimi tudi Plečnik, iz leta 1897.

Zagotovo dober razlog za skok na Dunaj!

Objavljeno: 12. 3. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se