Ljubljana
MGML

O Plečnikovem delu na različnih koncih Ljubljane in Slovenije

Obeleževanju Plečnikovega leta 2017 se pridružujejo tudi druge ljubljanske in slovenske institucije, ki so v pomladnih mesecih pripravile kar nekaj zanimivih razstav in vodstev. Kje vse si lahko ogledate Plečnikovo edinstveno delo, si preberite v nadaljevanju.

None
© Andrej Peunik/MGML

Za začetek vas pot lahko popelje na sedež Ministrstva za kulturo, kjer je do 27. aprila 2017 na ogled potujoča razstava Plečnikova Ljubljana. Razstava, ki je nastala v sodelovanju Ministrstva za kulturo, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Muzeja in galerij mesta Ljubljane (Plečnikova hiša), je namenjena mednarodni predstavitvi arhitektovega ustvarjanja in podpori nominacije njegovih del za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogledate si jo lahko v avli ministrstva, Maistrova 10, Ljubljana, vsak delavnik med 8. in 18. uro. Več informacij o razstavi pa najdete tukaj.

V knjižnici Narodnega muzeja Slovenije na manjši razstavi, v vitrini meseca, izpostavljajo zanimive publikacije, posvečene Plečniku in njegovi arhitekturi, razstavljeni pa so tudi nekateri originalni mojstrovi predmeti, ki smo jih posodili iz Plečnikove zbirke. Vitrina je bila na ogled že v mesecu marcu, zaradi zanimanja obiskovalcev pa jo podaljšujejo vse do konca aprila.

Poznavalec Plečnikovega dela, arhitekt in publicist Andrej Hrausky, je v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom pripravil manjšo razstavo Ljubljanica in mesto, na kateri izpostavlja, kako je Plečnik vzpostavil reko kot enega vodilnih urbanih motivov Ljubljane. Razstava je v prvem preddverju Cankarjevega doma na ogled do 30. junija, vstop pa je prost. Več o njej na tej povezavi.

Zanimiv dokumentarni film o arhitektu Plečniku pa so kot arhivalijo meseca aprila izpostavili pri Arhivu Republike Slovenije. Ob tem so med drugim zapisali: "Za tokratno arhivalijo meseca smo izbrali zvočni umetniški film Mojster Plečnik režiserja Mirka Groblerja iz leta 1952, ki je nastal ob arhitektovi osemdesetletnici. V filmu so poleg njegovih stvaritev v Ljubljani, Dunaju in Pragi še posnetki Plečnika na sprehodu in v delovni sobi na fakulteti ter njegova hiša v Trnovem." 
Posnetek celotnega filma si lahko ogledate tukaj.

Izpostavitvi Plečnikove arhitekture se pridružujejo tudi v Mestnem muzeju Litija. Kot so zapisali na njihovem Facebook profilu, je veliki mojster svoj pečat pustil tudi v Litiji − spomenik padlim v NOV. Za svoje delo ni zahteval plačila, zato so mu v zahvalo poslali sodček cvička.

Seveda pa se vedno lahko odločite za poglobljeno "in situ" odkrivanje Plečnikovega arhitekturnega pečata: v Ljubljani je za vodene oglede peš ali s kolesom poskrbel Turizem Ljubljana, v Kamniku pa TIC Kamnik. Več informacij o sprehodu po Plečnikovi Ljubljani najdete tukaj, o odkrivanju Plečnikove Ljubljane s kolesom pa se lahko pozanimate na tej povezavi. Če pa se odločite za izlet in ogled Plečnikove arhitekture v Kamniku in okolici, več informacij najdete tukaj.

Objavljeno: 4. 4. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se