Ljubljana
MGML

O Plečnikovi arhitekturi v sveži tuji literaturi

Prva polovica letošnjega leta je postregla z zanimivo bero strokovnih arhitekturnih publikacij, ki so v vsebino umestile tudi dela arhitekta Jožeta Plečnika in njegove načrte zanje, ki jih hranimo v Plečnikovi zbirki MGML.

Nova bera arhitekturnih knjig
Nova bera arhitekturnih knjig © dokumentacija MGML

Švicarska založba gta Verlag, ETH Zürich, ki je specializirana za strokovne knjige o arhitekturi, urbanizmu, krajinski arhitekturi in prenovi stavb kulturne dediščine, je v nemškem jeziku izdala knjigo z naslovom 'Bibliotheksbauten'. Med izbranimi zgradbami bibliotek različnih svetovno znanih arhitektov je z naborom fotografij in Plečnikovih načrtov, ki jih hranimo v Plečnikovi zbirki MGML, predstavljena tudi edinstvena Plečnikova Narodna in univerzitetna knjižnica.

Ko se je konec maja v Avstrijskem muzeju uporabnih umetnosti na Dunaju odprla razstava, posvečena 100-letnici smrti arhitekta Otta Wagnerja, pri katerem je arhitekt Plečnik doštudiral z odliko, so snovalci razstave sočasno izdali tudi katalog z naslovom 'Post Otto Wagner. From the Postal Savings Bank to Post-Modernism'. V njem je s skicami, načrti in arhivskimi fotografijami podrobneje predstavljen zgodnejši Plečnikov projekt Zacherlove hiše na Dunaju ter nabor Plečnikovih stolov, ki so jih avtorji kataloga umestili v t. i. proto-postmodernizem.
Sicer si razstavo, na kateri lahko občudujete tudi dve reprodukciji iz Plečnikove zbirke, in sicer Plečnikovi skici za Zacherlovo hišo in cerkev sv. Duha, lahko na Dunaju ogledate le še do 30. septembra, več informacij o njej pa najdete tukaj.

V začetku julija pa se je v newyorškem Muzeju moderne umetnosti MoMA odprla močno pričakovana pregledna arhitekturna razstava 'H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980', za katero smo iz Plečnikove zbirke posodili ikoničen predmet: maketo neuresničenega slovenskega parlamenta, Plečnikove katedrale svobode; poleg makete pa tudi dva originalna načrta: prerez in tloris II. nadstropja istega neuresničenega projekta. Načrt prereza Plečnikovega parlamenta pa so snovalci razstave umestili tudi v razstavni katalog k uvodnemu eseju Vladimirja Kulića z naslovom 'Building brotherhood and unity: architecture and federalism in socialist Yugoslavia'. V poglavju 'Constructing republican identities' avtor na kratko predstavi zgodbo in pomen tega kolosalnega projekta.
Razstavo, o kateri po besedah Điva Đurovića, dopisnika hrvaškega spletnega časnika Telegram, ''govori cel New York'', si lahko v ameriškem velemestu ogledate vse do 13. januarja 2019, o njej pa si lahko preberete tudi na uradni spletni strani muzeja MoMA.

Objavljeno: 23. 8. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se