Ljubljana
MGML

Plečnikova hiša v 2019: od bogatega programa v Plečnikovi hiši do predstavitve Plečnikovih del v Vatikanu in na Brionih

Narodna in univerzitetna knjižnica, Plečnik kot navdih, izbrani Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano, Plečnikovi sakralni predmeti in njegov zadnji v celoti realizirani projekt, paviljon na Brionih – vse to bo v letu 2019 zaznamovalo razstavni program Plečnikove hiše.

None
© arhiv NUK

Leto 2019 bodo v programu Plečnikove hiše zaznamovale tri zanimive razstave. Razstavno leto pričenjamo s prvim februarskim dnem, ko se odpira razstava Plečnikov NUK, ki nastaja v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico; avtor razstave je Žiga Cerkvenik, NUK. Razstava, ki nastaja ob 75-letnici padca nemškega letala na veliko čitalnico, bo razkrila nekatere do sedaj še ne videne arhivske fotografije in osvetlila življenje v NUK-u med 2. svetovno vojno.

Ker Plečnikovo delo še danes navdihuje mlade ustvarjalce, smo pomladno-poletni termin v Plečnikovi hiši rezervirali za razstavo Plečnik kot navdih, sodelovanje z Naravoslovnotehniško fakulteto. S projektnim delom študentov interdisciplinarno povezanih kateder na NTF bomo predstavili javnosti nepoznana Plečnikova dela, ki so jih študenti skozi različne medije vključevali v celoten delokrog informacijskih in grafičnih tehnologij.

Na zadnji letošnji razstavi v Plečnikovi hiši pa se bomo osredotočili na izbrane Plečnikove neuresničene projekte za Ljubljano. Razstava, ki jo pripravlja kustosinja Ana Porok, nam bo razkrila, kakšno bi bilo mesto, če bi Plečnik lahko uresničil svoje vizije. Nekatere neuresničene stavbe pa bomo v sodelovanju z arhitektom Nejcem Bernikom z Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU poustvarili s sodobnimi renderji in 3D modeliranjem.

Poleg razstav v matični hiši bomo Plečnika predstavili tudi na dveh razstavah v tujini. Letošnji presežek zagotovo predstavlja razstava, ki bo v juniju in juliju Plečnikovo sakralno umetnost predstavila v Vatikanskih muzejih. Razstavo pripravljata poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič in kustosinja Ana Porok, predstavila pa bo Plečnika kot izjemnega in edinstvenega oblikovalca sakralnih predmetov: kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev.

Poleg gostovanja v Vatikanu bodo Plečnikovo delo spoznavali tudi obiskovalci hrvaških Brionov. Tam bo namreč predvidoma maja razstava Plečnik na Brionih zaključila več kot enoletno gostovanje po hrvaških mestih; pred tem so si jo ogledali že v Zagrebu, Varaždinu, Osijeku in Karlovcu. Razstava Plečnik na Brionih, ki je nastala v sodelovanju med NUK in Plečnikovo hišo in je bila v začetku leta 2017 na ogled prav pri nas, se osredotoča na Plečnikov zadnji v celoti realizirani projekt, vrtni paviljon na Brionih, ki ga je Plečnik na željo Zveze slovenskih borcev oblikoval za Tita. Hrvaška različica razstave, ki je po sosednji državi gostovala z izjemno podporo Slovenskega veleposlaništva v Zagrebu, je bila dopolnjena tudi s tremi panoji na temo Plečnikovih realiziranih in nerealiziranih projektov za hrvaške naročnike.

Vse razstave, ki jih pripravljamo v letošnjem letu, bodo že tradicionalno podprte z zanimivimi obrazstavnimi dogodki – spremljajte nas na spletu in facebook-u in se nam pridružite tudi v 2019!

Objavljeno: 15. 1. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se