Ljubljana
MGML

Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2022

Mestna galerija Ljubljana v novo leto vstopa s pregledno razstavo Žarka Vrezca z naslovom Dokumenti 1990 –2020, nato pa sledi predstavitev dunajske zasebne zbirke znanega avstrijskega galerista in zbiralca sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja, razstava Metoda Frlica in pregledna razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka. Leto 2022 se bo v Mestni galeriji Ljubljana zaključilo s predstavitvijo akademskih slikarjev Mitje Ficka in Marka Jakšeta.

Ian Burns, Oh Deer, Instalacija v mešani tehniki, 2006 © Ian Burns
Ian Burns, Oh Deer, Instalacija v mešani tehniki, 2006 © Ian Burns © The Hilger Collection / Katharina Stögmüller

Mestna galerija Ljubljana v novo leto vstopa s pregledno razstavo Žarka Vrezca z naslovom Dokumenti 1990 –2020, ki prinaša vpogled v trideset let slikarskega opusa discipliniranega raziskovalca prečiščene slikarske govorice v okviru ideološko nevtralnih modernističnih praks ter enega najbolj aktivnih in izrazitih abstraktnih umetnikov, delujočih od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja vse do danes.

Februarja se odpira mednarodna razstava z naslovom Umetnik – zbiratelj – javnost, ki bo predstavila dunajsko zasebno zbirko znanega avstrijskega galerista in zbiralca sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja. Ernst Hilger je bil med drugim vrsto let na čelu FEAGA (Federation of European Art Galleries Association), predsednik Združenja avstrijskih galeristov (Austrian Gallery Association) ter pomemben člen pri vzpostavljanju vloge galerij kot partneric muzejev, zbiralcev itd. Njegova zbirka obsega preko 400 avtorjev in poleg del sodobne umetnosti 21. stoletja zajema tudi obdobje modernizma in različnih mednarodnih umetniških gibanj 20. stoletja. Temu bo sledila tudi razstava z izborom del 39 mednarodno uveljavljenih  ali uveljavljajočih se umetnikov s celega sveta. Predstavitev zbirke je za slovensko javnost pomembna ne le kot primer dobre prakse delovanja zasebnega zbiratelja sodobne umetnosti, ki je pri nas precej nerazvito, kot je nerazvit tudi naš umetniški trg, ampak tudi kot primer pomembnega zavezniškega trikotnika umetnik ‒ zbiralec ‒ javnost.

Sledi razstava akademskega kiparja Metoda Frlica, ki bo do sedaj najbolj obsežna predstavitev njegovih del. Metod Frlic sodi med vidnejše slovenske kiparje, ki se posvečajo skulpturi kot odprti formi, z uporabo različnih materialov ter različnih kiparskih tehnik. Mnoga njegova dela se razširjajo v prostor, kjer je gledalcu omogočeno potovanje po avtorsko prepoznavnem svetu sodobne skulpture. Po letu 2000 je v njegovem opusu nastalo mnogo pomembnih del v kamnu, kovini in različnih umetnih masah.

Septembra se odpira pregledna razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka, ki sovpada z obeležitvijo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in prinaša vpogled v produkcijo ključnega zunanjega sodelavca Mestne galerije Ljubljana, ki je izjemoma že prej, redno pa od leta 1989 do 2002 deloval kot »hišni« oblikovalec domala njenega celotnega vizualnega gradiva, pa tudi postavitve razstav. Je avtor prve celostne grafične podobe Mestne galerije Ljubljana, pospremljene s priznanji v okviru oblikovalskih dosežkov.

Leto 2022 se bo v Mestni galeriji Ljubljana zaključilo s predstavitvijo akademskih slikarjev Mitja Ficka in Marka Jakšeta. Avtorja bosta razstavila slike, ki sta jih ustvarila skupaj, poleg tega pa še samostojna dela, tako da bo ta razstava tudi prvi obsežnejši in pregledni prikaz njunih del, ki so nastala v zadnjih letih. Oba umetnika predstavljata zelo visok likovni nivo v sodobni likovni umetnosti v Sloveniji, hkrati pa sta avtorja s skupnimi deli ponazorila, kako lahko nastaja sodobna umetnost tudi kot plodovito sodelovanje dveh ustvarjalcev.

Objavljeno: 15. 12. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se