Ljubljana
MGML

Plečnikova zbirka na ogled tudi na razstavah v MAO in UGM

Izkoristite Plečnikovo leto za ogled naše zbirke na različnih, Plečniku posvečenih razstavah

Plečnikovo leto je ponudilo mnogo priložnosti, da smo Plečnikovo zbirko, ki jo hranimo v Plečnikovi hiši, pokazali javnosti. Poleg lastnih razstav, ki si jih lahko ogledate v Plečnikovi hiši in Mestnem muzeju Ljubljana, sta se te dni odprli kar dve razstavi, na katerih je na ogled zbirka: v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter v Umetnostni galeriji Maribor.

Aleksander Dev, Poštni urad v predmestju, perspektiva, 1927, diplomska naloga
Aleksander Dev, Poštni urad v predmestju, perspektiva, 1927, diplomska naloga © dokumentacija MGML / Plečnikova zbirka

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so konec novembra odprli razstavo z naslovom Universum Plečnik: Od delavnice do mita. Za razstavo smo iz Plečnikove zbirke izposodili kar več kot 100 predmetov. Med njimi so Plečnikovi osebni predmeti, kot so njegovi znameniti čevlji, manjši glinasti in leseni modeli ter predvsem arhivske fotografije, pisma in načrti Plečnikovih različnih uresničenih in neuresničenih projektov iz Prage, Zagreba, Slovenije ter predvsem Ljubljane, ki jo je arhitekturni mojster tako neizbrisljivo zaznamoval. Razstava je v MAO na ogled do 21. maja 2023.

V Umetnostni galeriji Maribor pa se ravno danes, 16. decembra, odpira razstava Saša Dev, arhitekt.
Temelji sodobne arhitekture v Mariboru
, ki na ogled postavlja dela arhitekta Aleksandra (Saše) Deva, najvidnejšega mariborskega modernista in Plečnikovega študenta. Iz Plečnikove zbirke smo na razstavo posodili 20 predmetov, ki jih je Dev kot Plečnikov študent izrisal tekom študija. Gre za študentske risbe iz let 1923−1926, njegovo diplomsko nalogo z naslovom Poštni urad v predmestju iz leta 1927 – v njej je tudi izviren Plečnikov zapis o opisom naloge na posebnem listu – ter dva Devova načrta za Univerzitetno biblioteko iz leta 1927, ki je bila predvidena na lokaciji ljubljanske univerze v parku Tivoli, ta pa zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni bila nikoli uresničena. Razstava je v UGM na ogled do 5. marca 2023.

Spoznavanje Plečnikove dediščine vam poleg omenjenih razstav nudi tudi pester program jubilejnega Plečnikovega leta pri nas. V Plečnikovi hiši si lahko poleg naše stalne razstave Plečnik. in originalno ohranjenega Plečnikovega doma ogledate kar dve občasni razstavi. Razstava Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani nas popelje v čas Plečnikove profesure na ljubljanski univerzi ter ponuja edinstven in doslej še neraziskan vpogled v delovanje, metode in učne načrte Plečnikove šole (na ogled do 26. februarja 2023). Sodoben poklon Plečnikovemu opusu pa predstavlja razstava Sicer sem samo gospodinja, ampak ne vem …, na kateri male sodobne intervencije v Plečnikovo hišo vzpostavljajo dvogovor s Plečnikovo zbirko (na ogled do 8. januarja 2023). Ne spreglejte pa tudi osrednje razstave Plečnikovega leta 2022 – Plečnik: metropola, kraj, vrt, ki je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Razstava osvetljuje Plečnikov arhitekturni opus ter razkriva inovativne ideje in tehnike, ki jih je Jože Plečnik uporabljal pri svojem raznovrstnem ustvarjanju, hkrati pa odgovarja na vprašanje, kako misliti Plečnika danes.

Vabljeni v svet arhitekturnega genija – tudi po zaključku Plečnikovega leta!

Objavljeno: 16. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se