Ljubljana
MGML

"Z molitvijo za pravice žensk"

"Reška umetnica Milijana Babić, katere dela temeljijo na performativni umetniški praksi, je v času rezidenčnega bivanja v KC Tobačna 001 raziskovala vlogo institucije Rimskokatoliške cerkve v povezavi z vprašanjem pravice žensk do samoodločanja. Ker se v svojih delih vselej naslanja na izsledke raziskav o pravicah ranljivejših družbenih skupin – leta 2013 se je denimo v sklopu Mesta žensk posvečala tematiki brezposelnosti – je v Ljubljani hitro našla kontekst za svojo umetniško prakso. 

None
© Matevž Paternoster/MGML

"Kot ženska in ženska umetnica tokrat ni mogla spregledati napadov na pravice žensk, ki so postali nekaj vsakdanjega. In nastal je projekt Sama si je kriva."


Čudež življenja

"Ker je tudi Ljubljano pred nekaj meseci pretreslo predvajanje videa Čudež življenja na pročelju frančiškanske cerkve, predstavlja ljubljanski del projekta nadaljevanje njenih raziskav. Na razstavi v KC Tobačna 001 je tako mogoče videti dokumentirano gradivo iz intervencij, v sklopu katerih je v zadnjem mesecu tudi na oglasne table štirinajstih ljubljanskih cerkva izobesila že omenjeno zdravamarijo."

"V odgovor spornemu videu na Prešernovem trgu, torej kot upor proti rabi javnega prostora za širjenje propagande posameznih institucij v prid lastnim interesom, je reška umetnica v torek v središču mesta izvedla tudi umetniško akcijo, ironično imenovano Čudež življenja. Med žarke sonca na tleh Prešernovega trga je razprostrla izjave žensk, ki so lani prijavile nasilje v Centru za nenasilno komunikacijo. Tako so mimoidoči lahko prebirali izjave žrtev, ki so bile posiljene, niso smele na ginekološki pregled, niso smele jemati kontracepcije ali so jih partnerji, denimo, postrigli, zvezali ali prisilili v splav."

Več o projektu Milijane Babić si lahko preberete v prispevku, ki ga je za Dnevnik pripravila novinarka Maja Šučur.

Objavljeno: 17. 1. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se