Ljubljana
MGML

Mehiški salamander in človeška ribica skupaj na razstavi

"Umetnica Robertina Šebjanič na področju preučevanja živih sistemov (bioumetnosti) v Galeriji Tobačna tematizira dve nenavadni živali – aksolotla (mehiškega salamandra) in proteusa (človeško ribico), ki živita na oddaljenih celinah, a sta oba ogrožena. V okviru razstave so organizirali tudi obisk Jamskega laboratorija Tular v Kranju."

Robertina Šebjanič, Neotenični prebivalci teme_Ligofilija, 2017
Robertina Šebjanič, Neotenični prebivalci teme_Ligofilija, 2017 © Miha Godec

"V svojih raziskovalnih projektih, ki v galerijah najpogosteje zasedajo obliko interaktivne instalacije, umetnica Robertina Šebjanič skozi kulturni, politični in biološki kontekst tematizira morska in sladkovodna okolja. Z živimi sistemi se avtorica tako ukvarja tudi na razstavi Vodni somrak_Ligofilija, ki si jo je v Galeriji Tobačna mogoče ogledati do 15. januarja. Na njej je predstavljena serija Ligofilija, ki jo razvija od leta 2017, v njej pa tematizira mehiškega aksolotla in človeško ribico. Živali, ki jima je skupno življenje v temi in sta primer vzporedne evolucije in endemizma, torej bivanja zgolj na določenem območju. Za salamandra so to le močvirja jezer okoli Ciudada de Mexica in za proteusa evropske jame Dinarskega krasa. Obe vrsti pa sta zaradi človeških posegov tudi ogroženi."

Ob bioloških in znanstvenih vidikih teh dveh svojevrstnih živali se umetnica v svojih projektih posveča tudi njuni kulturološki dimenziji. Tako za salamandra kot za človeško ribico "vsi vemo, kako je videti, čeravno ju nihče ni videl", oddaljenost njihove prisotnosti ponazori umetnica. S svojimi značilnostmi pa sta obe živali postali tudi del kulturne dediščine in družbenega zamišljanja, saj obe predstavljata nacionalni simbol, prva v Mehiki, druga v Sloveniji. Obe živali sta tudi v središču znanstvenega raziskovanja, je tudi perspektiva, ki jo v svojem delu razpira Robertina Šebjanič.

Vir: Dnevnik

Objavljeno: 13. 1. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se