Ljubljana
MGML

V rezidenčnem centru Galerije Tobačna gostuje Bojan Fajfrić

V rezidenčnem centru Galerije Tobačna trenutno gostuje umetnik Bojan Fajfrić, ki se bo januarja 2020 predstavil s samostojno razstavo z naslovom "Praznina". Njegov projekt se osredotoča na reinvencijo posebnega modernističnega narativa, ki združuje zgodovinska dejstva z izmišljeno zgodbo o dveh posameznikih, in sicer o nizozemskem slikarju ter modernistu Theu van Doesburgu in srbskem arhitektu Nikoli Dobroviću.

Bojan Fajfrić, Theo 11, posnetek zaslona
Bojan Fajfrić, Theo 11, posnetek zaslona

Medigro je spodbudil esej Jugoslavija: Konfliktni vplivi: Nikola Dobrović in srbska tradicija, ki ga je leta 1930 Van Doesburg napisal za revijo Het Bouwbedrijf, v njem pa je ponudil svojo kritično presojo vznikajočega modernističnega gibanja v srbski arhitekturi in konstrukcije jugoslovanske identitete.

Edina ohranjena Dobrovićeva zgradba v Beogradu je nekdanje domovanje obrambnega ministrstva in generalštaba JLA (zgrajeno 1954–1963), ki velja za enega najboljših primerov modernistične arhitekture v regiji, vendar je bila leta 1999 z NATO-vim bombardiranjem močno poškodovana.

Fajfrićev projekt, ki zajema video, fotografije in kolaže, izhaja iz vprašanja, kako je mogoče povezati dva različna dogodka, torej esej iz leta 1930 z zgodovino zgradbe oziroma, kako lahko interpretiramo esej skozi ruševine Dobrovićevega arhitekturnega kompleksa?

Objavljeno: 11. 12. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se