Ljubljana
MGML

V KC Tobačna 001 gostuje Adela Jušić

V rezidenčni center KC Tobačna 001 je prispela umetnica Adela Jušić iz Sarajeva, ki raziskuje zgodovino ženskega odporništva na prostoru nekdanje Jugoslavije. Z organiziranjem v odporniškem boju so namreč ženske ne samo okrepile delovanje NOB, temveč tudi izzvale dotedanjo patriarhalno ureditev in presegle tradicionalno delitev spolnih vlog. 

None

Samostojna razstava bosanske umetnice, ki se prvenstveno izraža z videom, performansom, zvočnimi instalacijami in risbo, bo v precep vzela Antifašistično gibanje v Jugoslaviji, Antifašistično fronto žensk, heroizem dela, in t.i. petletni plan.

Adela Jušić se je rodila leta 1982 v Sarajevu, kjer živi in dela. Diplomirala je leta 2007 na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu, leta 2013 pa je končala tudi magisterij. Je soustanoviteljica in sodelavka kulturnih projektov Društva za kulturo in umetnost Crvena (od leta 2010). Jušićeva je razstavljala na približno 100 mednarodnih razstavah, vključno z Manifesto 8, Murcia; Videonale, Kunstmuseum Bonn, Imager Counter Image, Haus der Kunst, München, Balkan INISGHT, Pompidou center, Pariz itd. Sodelovala je v številnih umetniških rezidencah (ISCP, New York; KulturKontakt, Dunaj; i.a.a.b. Basel). Leta 2013 je prejela Young Visual Artist Award za najboljšega mladega bosanskega umetnika v letu 2010, Henkel Young Artist Prize CCE v letu 2011 in posebno nagrado na Beograjskem oktobrskem salonu leta 2013. Sodelovala je na številnih okroglih mizah, delavnicah in konferencah (London School of Economics, Royal College of Art, London, itd).

Objavljeno: 12. 1. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se