Ljubljana
MGML

V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 gostujeta Sezgin Boynik in Minna Henriksson

V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 trenutno gostujeta Sezgin Boynik, sociolog, pisatelj in konceptualni umetnik in umetnica Minna Henriksson iz Finske. Njuno delo bo maja predstavljeno na razstavi v KC Tobačna 001.

None

Sezgin Boynik (1977) živi in dela v Helsinkih. Doktoriral je na oddelku za družbene vede na Jyväskylä University s temo Kulturne politike črnega vala v Jugoslaviji 1963–1972. Objavlja tekste o punku, razmerju med estetiko in politiko, kulturnem nacionalizmu, mednarodnem združenju situacionistov in jugoslovanski kinematografiji. Je sourednik zbornika Nacionalizem v sodobni umetnosti (z Minno L. Henriksson, Rhizoma & EXIT, Priština, 2007) ter urednik zbornika Rab Rab, časopisa za politične in formalne raziskave v umetnosti in soavtor knjige o Zgodovini punka in undergrounda v Turčiji, 1978-1999 (s Tolga Guldalli, BAS, Istanbul, 2008). Poleg znanstvenega dela je aktiven tudi kot konceptualni umetnik.

Minna Henriksson (1976), živi v Helsinkih. Izobraževala se je na področju umetnosti v Brightonu, Helsinkih ter Malmöju in delala v mnogih mestih jugovzhodne Evrope, kot tudi dlje časa živela v Carigradu. Pogostoma se izraža z besedili, risbami in fotografijami skozi katere raziskuje teme kot so nacionalizem, rasizem, gospodarstvo, izbrisana zgodovina levičarskega boja ter politika v umetnosti. Sodelovala je na mnogih mednarodnih razstavah in je imela več samostojnih razstav tako na Finskem kot v tujini. Vodila je številne tečaje na temo raziskovanja struktur moči v umetnostnih sistemih, organizacije umetnika / delavcev v kulturi, pregleda utišane zgodovine ter sodobne umetnosti in nacionalizma.

Objavljeno: 20. 4. 2015

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se