Ljubljana
MGML

V novo leto 2022 vstopamo s programom, ki navdihuje in navdušuje

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane v letu 2022 kar 50 razstav!

Skupinska razstava 50 umetnic, ki delujejo na Slovenskem od devetdesetih let prejšnjega stoletja v Cukrarni, velika razstava ob 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika v Mestnem muzeju, predstavitev zbirke znanega avstrijskega zbiralca sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja v Mestni galeriji, razstava Letizie Battaglia, izjemno pomembne italijanske fotografinje, v Galeriji Jakopič, pregled dela multimedijskega umetnika in legende Marka Breclja v Galeriji Vžigalica, deset predstavitev domačih umetnikov in dva festivala v Bežigrajski galeriji 1 in 2 ter program Plečnikove hiše, ki opus arhitekta povezuje s kulinariko, sodobno umetnostjo in kreativnimi praksami mladih – to je le nekaj presežkov, ki jih ekipa MGML v raznovrstnih sodelovanjih pripravlja za leto 2022.

None

Program Muzeja in galerij mesta Ljubljane bo v prihajajočem letu 2022 postregel s kar 50 razstavami na 14 lokacijah. Poleg naših stalnih razstav v Mestnem muzeju, Plečnikovi hiši, Vili Zlatica, Tobačnem muzeju, Arheološkem parku Emona, Župančičevi in Cankarjevi spominski sobi, ki jih dopolnjujemo s pestrim programskim dogajanjem, nas v prihodnjem letu lahko obiščete:

CUKRARNI

Po zaključku otvoritvene razstave Čudovitost spomina, bomo v Cukrarni v marcu 2022 odprli razstavo, na kateri bomo predstavili več kot 50 umetnic, ki so v slovenskem prostoru aktivne od devetdesetih let preteklega stoletja do danes.

V galeriji Parter, vzhodnem krilu pritličja Cukrarne, se bo z umetnico Marušo Sagadin in njenimi živopisnimi skulpturami marca pričela programska shema, ki bo imela svojo razstavno frekvenco in izhodišče v konceptu "en prostor – en umetnik – en projekt". Junija bo sledil za ta prostor posebej narejen projekt umetnice Mete Grgurevič, ki je svoje izrazno sredstvo našla v kompleksnem prepletu znanosti, umetnosti in metafizike. Septembra pa bo tu predstavljeno delo Williama Forsytha z naslovom Nowhere and Everywhere at the Same Time No. 3. Letni program galerije Parter bomo zaključili z razstavo Agnes Meyer-Brandis, ki v svoji ustvarjalni praksi, naravnani raziskovalno in umeščeni na presečišče umetnosti in znanosti, oblikuje predvsem prostorske postavitve.

Cukrarna bo tudi v letu 2022 partnerica Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Program je namenjen praktičnemu in teoretičnemu izobraževanju o kuratorskih praksah ter mladim ponuja znanja in veščine, potrebne za spoprijemanje z različnimi vidiki sveta sodobne umetnosti.

Med 27. in 29. majem 2022 bo izvedena prva edicija večdnevnega dogodka Ljubljana Art Weekend. Njegova pobudnica Piera Ravnikar, Ravnikar Gallery Space, se v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Cukrarno zavzema za ustrezno predstavitev in promocijo sodobne umetnosti.

Svoj domicil je v Cukrarni dobil tudi festival Indigo, na katerega vas bomo povabili oktobra 2022.

Pripravljamo pa tudi nov program avdiovizualnih performansov, ki se bo osredotočal na sodobno zvočno umetnost, eksperimentalno glasbo in hibridna avdiovizualna dela. V okviru programa bodo predstavljeni član skupine Mouse on Mars Jan St. Werner, bobnar in skladatelj Uriel Barthélémi, glasbenik, skladatelj, producent in vizualni umetnik Stephen O'Malley in domači ustvarjalec Mark Požlep.

MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA

Tam aktualno razstavo Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 s programom predavanj in kostumiranih vodstev podaljšujemo v april 2022. Osrednje mesto v razstavnem dogajanju pa bo v prihajajočem letu zasedel arhitekt, oblikovalec, urbanist in profesor Jože Plečnik, saj bo 23. januarja 2022 minilo 150 let od njegovega rojstva. Prav njemu bo posvečena velika razstava, ki se bo sredi junija 2022 odprla v Mestnem muzeju Ljubljana.

Muzejski razstavni program bomo dopolnili z nekaj manjšimi razstavami, med njimi razstava Urbane prerokbe, ki se odpira konec januarja, sledi ji razstava dr. Otmar Pirkmajer. Pozabljene elite, tej pa razstava Umetnostna dela 20. in 21. stoletja: Milan Rijavec in darila 2011–2022. Rezultati aktualnih arheoloških raziskav bodo še naprej predmet razstav v muzejski zakladnici. Tam bodo v okviru Mednarodnega leta stekla prikazane najdbe z nedavnega arheološkega odkritja na Dunajski cesti.

PLEČNIKOVI HIŠI

Jubilejnemu Plečnikovemu letu bo posvečen tudi razstavni program Plečnikove hiše, kjer prav na Plečnikov rojstni dan, v nedeljo, 23. januarja 2022, načrtujemo dan odprtih vrat. Uvod v Plečnikovo leto pa se bo zgodil že dva dni prej z odprtjem prve od štirih občasnih razstav v prihodnjem letu: Plečnik in pika, ki bo predstavila nastanek istoimenskega biografskega stripa. V Plečnikovem letu 2022 bosta moči spet združili Plečnikova hiša in galerija DobraVaga (Kino Šiška) ter z razstavo, ki se bo v Plečnikovi hiši odprla sredi maja 2022, ponovno dali priložnost mladim umetnikom. Dogajanje v Plečnikovi hiši bosta konec maja zaznamovala tudi mednarodno uveljavljena avtorja Olaf Nicolai, svetovno znani nemški umetnik in profesor, ter Luca Lo Pinto, umetniški direktor muzeja MACRO iz Rima, s projektom Vidno-Nevidno. Razstavno dogajanje v Plečnikovem letu 2022 pa bo zaključila razstava Plečnikova šola v Ljubljani, ki nam bo ponudila edinstven in doslej še neraziskan vpogled v delovanje, metode in učne načrte Plečnikove šole.

Poleg pestrega razstavnega programa in obrazstavnih dogodkov pa bo jubilejno Plečnikovo leto v Plečnikovi hiši popestril še en projekt: v okviru evropskega projekta UpCreate bomo umetnost arhitekture povezali s kulinariko. Mlade med 13. in 30. letom bomo v spomladanskem času povabili k sodelovanju na natečaju za najizvirnejši kulinarični recept, ki bo sestavine črpal iz vrtnin in začimb, ki so nekdaj ali pa še vedno rastejo na vrtu Plečnikove hiše. Žirija bo izbrala tri zmagovalce, ki bodo nato svoje izvirne recepte novembra 2022 predstavili v okviru 59. mednarodne umetnostne razstave La Biennale di Venezia. Projekt, pri katerem sodelujejo še partnerji iz Danske, Italije, Islandije in Avstrije, je sofinanciran s strani programa Erasmus+.

MESTNI GALERIJI LJUBLJANA

Mestna galerija v novo leto vstopa z nedavno odprto pregledno razstavo Žarka Vrezca z naslovom Dokumenti 1990–2020Že februarja se tam odpira mednarodna razstava Umetnik – zbiratelj – javnost, ki bo predstavila dunajsko zasebno zbirko znanega avstrijskega galerista in zbiralca sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja. Sledila bo razstava akademskega kiparja Metoda Frlica, ki bo najobsežnejša predstavitev njegovih del doslej. Septembra se v galeriji odpira pregledna razstava del znotraj izbranega prereza oblikovalskega opusa Ranka Novaka. Leto 2022 pa se bo v Mestni galeriji končalo s predstavitvijo akademskih slikarjev Mitje Ficka in Marka Jakšeta. Avtorja bosta razstavila slike, ki sta jih ustvarila skupaj, poleg tega pa še samostojna dela, tako da bo ta razstava tudi prvi obsežnejši in pregledni prikaz njunih del, ki so nastala v zadnjih letih.

GALERIJI JAKOPIČ

Galerija Jakopič nadaljuje program referenčnih fotografskih razstav in popularizacijo pomembnih presežkov v tem polju vizualne umetnosti. Tri fotografske razstave v letu 2022 bodo zaznamovale percepcijo fotografske umetnosti s tremi različnimi pristopi. Razstava Taljenje: Podobe podnebnih sprememb bo podala uvid v ekološke spremembe, ki smo jim priča in ki zaznamujejo naše življenje na Zemlji. Razstava Letizie Battaglia, izjemno pomembne italijanske avtorice, bo razprla ves njen umetniški kredo in njeno opazovanje sveta okoli sebe. Zadnja razstava pa bo doslej najobsežneje predstavila fotografski opus Bojana Radoviča in ga soočila s postavljanjem vprašanj o mediju fotografije in njegovih pomenih.

GALERIJI VŽIGALICA

Galerija Vžigalica tudi v letu 2022 nadaljuje svoj vpogled v različne medije ustvarjanja domačih in tujih avtorjev ter njihova konceptualna izhodišča. Galerija zavzema pozicijo avtorjev, ki spreminjajo pogled na sodobno umetnost, so velikokrat subverzivni ali pa ustvarjajo v nasprotju z »mainstream« pogledi. Prav na slovenski kulturni dan bo kantavtor, pesnik, socialni delavec, producent, umetnik in performer Marko Brecelj zaskvotal obstoječo galerijsko postavitev skupine Stran 22 z izbranimi predmeti in dokumenti iz mehkoterorističnih akcij ter z arhivskimi posnetki performativne prakse znotraj njegove glasbene kariere. V sodelovanju z zavodom Divja misel pa bo sledila razstava spominov Zgodilo se je čisto blizu nas, s katero bomo obeležili 30-letnico prihoda prvega vala beguncev iz BIH v Ljubljano (1992–2022). Tudi ostali projekti Galerije Vžigalica v letu 2022 nedvomno izpričujejo pomen galerije kot prostora, kjer so mogoči eksperiment, nova premisa in nov pogled na sodobno umetnost.

GALERIJI TOBAČNA 001

Po dobrem desetletju delovanja se z razstavo multimedijske umetnice, filmske režiserke, videastke in transdisciplinarne umetniške raziskovalke Valerie Wolf Gang, ki se odpira sredi februarja 2022, zaključuje delovanje galerije. Ob zaključku delovanja bomo izdali zbornik, ki bo zajel celotno razstavno dejavnost omenjene galerije. 

BEŽIGRAJSKI GALERIJI 1

Bežigrajska galerija 1 bo razstavno leto pričela s slikarsko razstavo Rajka Apollonia iz obdobja 2014–2021. Sledila bo predstavitev dveh mlajših umetnic. Tea Kralj bo predstavila monokromne slike, ki izhajajo hkrati iz ploskovitosti in prostorske opredeljenosti, Monika Slemc pa v svojem slikarstvu skozi motiv krajine raziskuje odnos človek–narava v tehnološko napredni sodobni družbi. Program se bo nadaljeval s pregledno razstavo zadnjih desetih let ustvarjanja slikarja Janka Testena, konec poletja pa se bodo na tradicionalni razstavi Od skice do lutke predstavili likovni ustvarjalci, ki svoj ustvarjalni opus po večini posvečajo umetnosti lutkarstva in likovnemu ustvarjanju za najmlajše.  Leto bo zaključila razstava slik Mateja Čepina, ki v svojih slikarskih prizorih odslikava nenavadne zgodbe človeških bitij in ob nizanju dogodkov gradi sanjski slikovni prostor.

BEŽIGRAJSKI GALERIJI 2

Bežigrajska galerija 2 bo program ob 45. obletnici svoje ustanovitve nadaljevala s pregledno razstavo slikarskega opusa Marka Šuštaršiča (1927–1976), enega najpomembnejših slovenskih umetnikov 20. stoletja, predstavnika magičnega realizma, geometrizma in realistične figuralike. Sledila bo predstavitev dveh sodobnikov, Zdenka Huzjana, slikarja ekspresivne figuralike, in spominska razstava akademskega slikarja, risarja in novinarja Marjana Skumavca. Razstava serije slikarskih podob Andraža Šalamuna bo svojevrsten prikaz slikarjevega čutnega doživljanja narave in sveta. Razstava serije slik in objektov slovenskega vizualnega umetnika Žige Kariža pa bo predstavila njegov kritični odziv na potrošniško družbo. Leto bomo zaključili s koncerti eksperimentalne in improvizirane sodobne elektroakustične glasbe, ki bo zazvenela na tradicionalni glasbeni prireditvi O•zvočenje 20, in z videofestivalom Narave 19, ki ga zaznamujejo video podobe narave ali njenih posameznih sekvenc.

Objavljeno: 21. 12. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se