Ljubljana
MGML

Plečnikova hiša v 2024: od zelenih prvin v Plečnikovi arhitekturi do raziskovanja 'spomina' zgradb v sodobni umetnosti

Toplo vabljeni v našo družbo v letu 2024!

V Plečnikovi hiši leto 2023 zaključujemo in leto 2024 začenjamo z aktualno razstavo 'Plečnik in Stelè: Risar in učenjak', nadaljujemo pa s kar štirimi občasnimi razstavami, ki razkrivajo pretekle in sodobne vidike arhitekturnega in umetnostnega ustvarjanja.

None
© Andrej Peunik / MGML

Ob aktualni razstavi Plečnik in Stelè: Risar in učenjak, ki je do 28. januarja 2024 na ogled v Plečnikovi hiši, se bosta zvrstila še dva zanimiva dogodka: v sredo, 10. januarja, ob 15:00 se bomo podali na zadnji voden ogled Plečnikove Ljubljane z arhitektom Jankom Rožičem, na Plečnikov rojstni dan , v torek, 23. januarja, pa se bomo še zadnjič sprehodili po razstavi z avtorjema dr. Vesno Krmelj in dr. Francijem Lazarinijem (ZRC SAZU). Za obe vodstvi so potrebne predhodne rezervacije mest na prijava@mgml.si.

Že v začetku februarja 2024 v Plečnikovi hiši odpiramo novo razstavo z naslovom Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora. Razstava bo predstavila dognanja mag. Darje Pergovnik, konservatorske svetnice, ki se na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije že vrsto let ukvarja s proučevanjem in varovanjem Plečnikovih grajenih in zelenih ureditev v Ljubljani. Zagotavljamo vam, da razstava in prihajajoča publikacija obetata kar nekaj presenetljivih novih odkritij!

Od druge polovice maja pa do začetka junija 2024 bomo pri nas ponovno gostili vrhunce sodobnega arhitekturnega ustvarjanja v Sloveniji: na razstavi, ki jo snuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, se bodo namreč predstavili prejemniki Plečnikovih nagrad za leto 2024.

Poletne mesece v Plečnikovi hiši bo zaznamovalo še eno plodno sodelovanje, ki bo razkrilo ustvarjalni opus enega od Plečnikovih študentov. V sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor bomo namreč našim obiskovalcem na ogled postavili razstavo o arhitektu Aleksandru Devu, najvidnejšem mariborskem modernistu, ki je pri prof. Plečniku diplomiral leta 1927.

Razstavno leto 2024 pa bomo zaključili s sodobno umetnostjo: v sodelovanju z galerijo RAVNIKAR GALLERY SPACE smo v Plečnikovo hišo povabili izjemno prodornega in perspektivnega mednarodnega multidisciplinarnega umetnika mlajše generacije, Barta Lunenburga. Nizozemec se v svoji multidisciplinarni umetniški praksi ukvarja z arhitekturo in raziskuje 'spomin' zgradb, njihovo arhitekturno zgodovino in širši koncept − lokalne ali nacionalne − dediščine. Kaj 'Plečnikovega' ga bo navdihnilo ob njegovem gostovanju v Ljubljani, lahko preverite pri nas od druge polovice oktobra 2024.

Seveda bo razstave, ki jih pripravljamo, spremljal zanimiv program vodstev, pogovorov in predstavitev, programsko bogato leto pa se obeta tudi našim najmlajšim obiskovalcem. Za družine pripravljamo štiri posebej njim namenjena vodstva po Plečnikovi hiši, ki na otrokom razumljiv, zabaven in zanimiv način predstavljajo bogato Plečnikovo dediščino; termini vodstev: 27. januar, 8. junij, 21. september in 9. november 2024 ob 16:00. 

Po premierni izvedbi in izjemnem odzivu v letošnjem letu bomo 25. maja 2024 v sodelovanju s partnerji in na več lokacijah po Ljubljani organizirali že drugi Plečnikov dan, brezplačen mega družinski dan za vse 'arhitekturoljubce'. Čez poletje in v času ostalih šolskih počitnic bomo ponudili zvrhano mero zanimivih počitniških delavnic, v soboto, 21. septembra, ob 10:00 pa bomo v Plečnikovi hiši za starše organizirali začinjeno predavanje Uporaba zelišč in dišavnic (s Plečnikovega vrta) za otroke, medtem ko se bodo otroci podali na raziskovanje in odkrivanje skrivnosti Plečnikovega vrta.

Vabimo vas, da v pestrem programu Plečnikove hiše v prihajajočem letu najdete tudi kaj po vašem okusu − veseli bomo vaše družbe!

Objavljeno: 21. 12. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se