Ljubljana
MGML

Delovna skupina za vpis Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine prejemnica Plečnikove medalje

Na sinočnji podelitvi letošnjih Plečnikovih odličij je Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture prejela interdisciplinarna delovna skupina, ki je pripravljala vpis del Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Članica skupine in s tem nagrajenka je tudi naša sodelavka Ana Porok, kustosinja v Plečnikovi hiši.

None

Interdisciplinarno delovno skupino, ki je zadnjih 10 let pripravljala obsežno nominacijo z naslovom Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka za vpis izbranih Plečnikovih del na Unescov prestižni seznam, je vodila Špela Spanžel, Ministrstvo za kulturo, in koordiniral Tomaž Štoka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, sestavljali pa so jo Andrej Hrausky, Sonja Ifko, Lena Jevnik, Nataša Jurgec Gurnick, Špela Karo, Mateja Kavčič, Natalija Lapajne, Darja Pergovnik, Ana Porok, Irena Potočnik, Marko Stokin, Metka Štrajhar, Meta Štular, Irena Vesel, Gojko Zupan in Bogo Zupančič.

Ob prejemu Plečnikove medalje je Ana Porok dejala: "Izredno me veseli, da je komisija Plečnikovih nagrad delo interdisciplinarne delovne skupine strokovnjakov, ki je pripravljala dosje za Plečnikovo nominacijo, prepoznala kot izjemen dosežek. Lahko rečemo, da smo v relativno kratkemu času z izčiščenim konceptom prišli do vpisa izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na Unescov seznam kulturne dediščine. Uvrstitev na prestižni seznam predstavlja najvišjo stopnjo zaščite Plečnikove dediščine ter seveda tudi obvezo za skrb in še večjo promocijo v prihodnje. Izbrane Plečnikove spomenike, spomeniška območja in celote v središču in predmestju Ljubljane odlikuje poseben arhitekturni jezik, ki vzpostavlja vez s preteklostjo, nove izvirne in ekonomične intervencije pa skupaj gradijo identiteto mesta."

Žirija Plečnikovih odličij pa je v svoji obrazložitvi med drugim zapisala: "Vpis, ki predstavlja, do sedaj, največje priznanje slovenski arhitekturi v svetovnem merilu, je posledica dolgotrajnega, skoraj desetletnega procesa ... Žirija je delovni skupini za vpis del Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine prisodila Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, in sicer za njen izjemen doprinos, intenzivno interdisciplinarno delo, sodoben koncept nominacije, pripravo obsežnega gradiva ter utemeljitev, ki še dodatno prispeva k mednarodni prepoznavnosti arhitektovega dela."

Na sinočnjem dogodku v Narodni galeriji je Sklad arhitekta Jožeta Plečnika poleg Plečnikove medalje interdisciplinarni delovni skupini za Unesco podelili tudi glavno Plečnikovo nagrado, ki so jo za projekt Nova galerija in kazemate v avstrijskem Dunajskem Novem Mestu prejeli arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Johannes Paar, ter še tri Plečnikove medalje. Za arhitekturno realizacijo so medaljo prejeli Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič za Sosesko Novo Brdo ter Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić za Cukrarno. Plečnikovo medaljo za delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike pa so namenili Mateji Kurir za znanstveno monografijo O oblasti v arhitekturi. Podelili so tudi Plečnikovo študentsko priznanje, ki ga je prejela Eva Matijašević za magistrsko delo Idejna zasnova rafinerije odpadkov in energetsko središče na območju termoelektrarne Trbovlje.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj!

Objavljeno: 24. 5. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se